2013. február 4., hétfő

Ntokou-Pikounda Nemzeti Park a gorillákért


 2012. december 28-án a Kongói köztársaság létrehozta a Ntokou-Pikounda Nemzeti Parkot. A Kongó északi részén fekvő védett terület 4572 m2 területet fed le, és legfőbb célja, hogy megóvja a kritikusan veszélyeztetett nyugati síkvidéki gorillák kulcsfontosságú populációját, valamint egyéb veszélyeztetett fajokat. A WCS 2008-ban fedezett fel egy közel 125 ezer egyedből álló gorilla populációt. A Kongói Köztársaság a felfedezés után kötelezte el magát a védelmükre. A nemzeti park jelenleg 15 ezer gorillának ad otthont, emellett 8 ezer elefánt és 950 csimpánz is védelem alatt áll.
Az új nemzeti park magában foglalja a Zöld mélység elnevezésű területet is, melyet a Wildlife Conservation Society nevezett el a területen található igen gazdag gorillapopuláció miatt. Ezek az állatok, ahogy a többi gorillaalfaj, az Afrikai élőhelypusztulás, a háborúk, Ebola-vírus és az orrvadászok által veszélyeztetettek, védelmük kiemelt jelentőségű.

A négy gorillaalfaj – nyugati síkvidéki gorilla, keleti síkvidéki gorilla, hegyi gorilla, Cross-folyó menti gorilla – közül három kritikusan veszélyeztetettként (a Cross-folyó menti a világ legritkább emberszabású emlőse), míg a keleti síkvidéki gorilla veszélyeztetettként szerepel az IUCN Vörös Listáján.

Forrás: Greenfo
Kapcsolódó bejegyzések: Veszélyben a gorillák
Kép: Thomas Breuer/Wildlife Conservation Society-Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése