2013. október 18., péntek

A selyemmajmok kutatása segíthet a beszéd kialakulásának megértésében

Amerikai kutatók vizsgálták a selyemmajmok kommunikációját, és az eredményeket a Current Biology szaklapban jelenítették meg. A kutatások arra mutattak rá, hogy a selyemmajmok kommunikációjának mintázata hasonlít az emberi párbeszédekhez.
Akárcsak az emberi kommunikációban a selyemmajmoknál is fontos a felváltva beszélés és figyelés ahhoz, hogy hatékony információ csere történjen. Ez a viselkedés viszont a legközelebbi rokonainknál a csimpánzoknál nincs meg. Az ő együttműködésük alapja a manuális gesztusokon nyugszik.
A Princeton Universty kutatója, Asif Ghazanfar az együttműködéshez szükséges hanggal történő kommunikációt vizsgálta a selyemmajmok esetében. Azért őket választotta, mert ezek a kis majmok sokkal több információ cserét végeznek hanggal, mint a csimpánzok. Ráadásul a selyemmajmok nem csupán a hang-kommunikáció miatt hasonlítanak az emberekhez, hanem mert ők is együttműködnek, azaz társas állatok.
Goeldi-tamarin
A kísérletek igen egyszerűen zajlottak. Két selyemmajmot egy szoba két sarkába helyeztek és függönnyel eltakarták őket egymástól. Így a két állat csak hallotta, de nem láthatták egymást. A hívó hangokat felvették, és az adatokból az derült ki, hogy a kis majmok íratlan szabályokat követnek: kb. 5 másodpercenként hívják társukat.
Lisz-majom
Két lehetséges magyarázat létezik erre:
1. A csoport egy tagja akkor tudhatja, hogy sikerült-e a kapcsolatfelvétel, ha a válasz függ a saját hangadásától, így szünetet kell tartania két hívás között.
2. Időbe szükséges az információ feldolgozására.
Törpe selyemmajom
A selyemmajmok kommunikációjának kutatása segíthet megérteni az emberi beszéd kialakulásának evolúcióját. Azaz, hogyan léptünk át a gesztusokból a hang alapú kommunikációra.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése