2013. október 12., szombat

A rinocéroszok helyzete

Annak idején az orrszarvúak keresztülvándoroltak Eurázsián és Afrikán, és ismerünk barlangrajzokat Európában, melyek őket ábrázolják. Régen elterjedtek voltak Afrika szavannáitól egészen az ázsiai trópusi esőerdőkig, de manapság csupán néhány orrszarvú él a védett területeken és nemzeti parkokban.
Fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) - Nőstény és kölyke Kenyában
Forrás: WWF

Ázsia
A két orrszarvú faj Ázsiában - a jávai és a szumátrai - kritikusan veszélyeztetett fajok (IUCN vörös listáján). A jávai orrszarvú egyik alfaja 2011-ben kihalt Vietnámban. A jávai orrszarvúk egy kis populációja egyelőre még él az indonéziai Jáva szigetén.
A sikeres fajvédelem a harmadik ázsiai faj, az indiai orrszarvú (vagy nagy egyszarvú) esetében történt, melynek egyedszáma növekedni kezdet. Az IUCN státusza veszélyeztetettből sebezhetővé vált, bár még mindig vadásznak rá a szarva miatt.
Két orrszarvú Namibiában
Forrás: WWF

Afrika
Afrikában, délen a fehér orrszarvúról azt hitték, hogy kihalt, de napjainkban a védett területek hatására növekedni kezdett a száma, és a "fenyegetett közeli" státuszba került. Viszont északon a fehér orrszarvú alfaja valóban kihalt a vadonban, és csak néhány fogságban élő példány található Kenyai rezervátumokban.
A fekete orrszarvú száma az elmúlt két évtizedben a duplájára nőtt. A mélypont 2.480 egyed volt, de az azóta kialakult teljes szám is csupán töredéket a 20. század elejére élő kb. 100.000 példánynak.
Forrás: WWF

1 megjegyzés: