2013. október 17., csütörtök

Gyémánt eső a Szaturnuszon

A Szaturnuszról és a Jupiterről érkező új adatok arra utalnak, hogy ezen a két bolygón a légkör gyakori összetevője a gyémánt. Kevin Baines, a NASA kutatója azt nyilatkozta, hogy évente akár 1000 tonna gyémánt is keletkezhet a Szaturnuszon, melyek közül a legnagyobbak akár 1 centiméter átmérőjűek is lehetnek.

A kutatók a bolygók hőmérsékleti és nyomás-előrejelzéseit elemezték, és azt kutatták, hogyan viselkedik a szén a megadott körülmények között. A gyémánt keletkezési folyamatok valószínűleg a két bolygó felső légkörében történik. Ez a terület a viharok sávja, ahol a villámok energiája a metánt korommá égeti el. A lefelé hulló korom egyre nagyobb nyomás alá kerül, végül 1600 km zuhanás után grafittá válik, ami további 6000 km zuhanás után gyémántkristályokká szilárdulnak. Ez után még 30.000 km zuhanás vár rájuk, hogy földet érjenek.

A kutatók szerint viszont a felszínen már olyan szélsőségesen nagy a nyomás és a hőmérséklet, hogy a gyémánt nem tartja meg a kristályos formáját, bár még nem tudják, hogy mi történik vele a felszínen. A hipotézisek szerint folyékony szén tengerré alakulhat át.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése