2013. október 17., csütörtök

Mérlegelik a kockázatot az ausztrál poszáták

Az Ausztrál Állami Egyetem biológiai kutatórészlegének új kutatása szerint a fehértorkú ausztrálposzáta (Sericornis frontalis) szülők tudatos kockázatot vállalnak, mikor figyelmeztetik a fiókáikat a ragadozók megjelenésére. Tonya Haff és Robert Magrath, két ausztrál biológus egy tudományos folyóiratban azt közölte új kutatását.

Az ausztálposzáták fiókái igen hangosak, és akkor is csipognak, mikor a szülők nem etetik őket. Ez a hang viszont felhívja rájuk a ragadozók figyelmét; de amikor meghallják a szülők figyelmeztető hangjelzését, az apróságok azonnal elcsendesednek, így nehezebb őket észrevenni. A riasztó hang viszont kockázatot jelent a szülőknek, ha a ragadozó felfigyel erre a jelzésre. A poszáták ezért minden alkalommal mérlegelik a kockázatot. Csak akkor riasztanak, ha a fiókák túl hangosak, ezáltal nagyobb az esély, hogy rájuk találnak. Ha a fiókák csendesek, akkor kevesebb, halkabb a riasztás, vagy akár el is maradhat.

A kutatók 21 poszátafészeknél csináltak vizsgálatokat a költési időszakban, rablóvarjú- és papagájmodellek felhasználásával.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése