2014. január 28., kedd

Álcázás mestere a viráglakó karolópók

A viráglakó karolópók (Misumena vatia) a karológpókok családjába tartozó pókfaj. Az egész világon elterjedt az északi félgömbön. Eurpópában Izland kivételével mindenhol megtalálható.

Élőhelye a napsütötte rétek, virágos kertek és erdőszegélyek. Kedveli az aranyvessző fajokat. Ragadozó életmódot él, a virágokra szálló, vagy azon mászó rovarokra vadászik. Magyarországon kártevőként tartják számon (egyetlen pókfajként), mivel kedvelt zsákmánya a háziméh.
Forrás: Wikipedia
Készítő: Luc Viatour


Megjelenése:
Az ivarok megjelenése erősen eltér. A nőstény 8-10 milliméter, a hím sokkal kisebb 3-4. A nőstényeknél az előtest és az utótest széles, kerekded, hát-hasi irányból kissé lapított. A szemek az előtest elülső peremén, két sorban helyezkednek ell. Az első két pár lába hosszabb, mint a harmadik és a negyedik pár.
A hímek lábai hosszabbak (a testhez arányítva), az utótest alakja elnyújtott, nem kiszélesedő.

Színek:
Az egyedek színe és mintázata igen változatos.
Az alapszíne: fehér, lilás-szürkés erezettséggel. Az előtest szélein sötétebb sáv húzódik, ami az oldalaira is lehalad. Az utótest háti oldala általában egyszínű, a hát és az oldal peremén gyakran piros, szakadozott sáv követi az utótest alakját. A nőstények alapszíne sárga is lehet. A hímek előteste és első két pár lába egészen sötét, akár fekete is lehet. Utótestük fehér-sárga között mozog.


Kiválasztanak egy folyékony festékanyagot, mely által képesek színváltoztatásra.
Fehér virágon: a pókok pigmentje mélyebb rétegekbe szállítódik, így fehér mirigyek válnak láthatóvá.
Sárga virágon: hosszabb idő (10-15 nap /fordítva 6 nap/), mint a fehér, mert ilyenkor először megfelelő mennyiségű sárga festéket kell kiválasztani. A virág színéhez hasonult pók nehezen észrevehető, jó rejtőzködő.
Forrás: Wikipedia
Készítő: Olaf Leillinger

Életmódja:
Ragadozó életmódot élnek, a virágokra szálló rovarokra vadásznak. A párzási idő nyár elején van. A hímek keresik a nőstényeket. A megtermékenyítés után a nőstények a virágtól távol helyezik el a kokonokat. A kis pókok őszre elérik az 5 milliméteres méretet, és a talajon telelnek. Utolsó vedlésük a következő májusban van.

Forrás: Wikipedia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése