2014. január 19., vasárnap

Szokatlan viselkedés a vándoroknál

A szokatlanul melegre sikerült december és január a vándorló madarakat is megzavarja. Habár december végére a darvak már elhagyják hazánkat, idén januárban a Hortobágyon még mindig látni lehet őket, és még elvétve lehet látni "V" alakban repülő csapataikat Magyarországon.

Daru (Grus grus) Forrás: Arkive, Készítő: Jose B. Ruiz



Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park korábbi igazgatója, aki maga is ökológus és madarász, a Hajnal-tájnak nyilatkozott a sajátos helyzetről. Az általában november-december környékén útra kelő darvak az idei szezonban csak rövid időre tűntek el a Hortobágy szikes vizeiről, mert igen hamar visszatértek. Akárcsak a nyári ludak. Az utóbbiak ráadásul párba állva területekért vetekednek, ami tipikus tavaszi viselkedés. A darvak és a nyári ludak mellett a kis liliknek is több példányát figyelték már meg a területen.
Nyári lúd (Anser Anser)
Forrás: Wikipedia, Készítő: André Karwath

Ellenben a sok szokatlan jelenlét mellett az ornitológusok és természetvédők hiányolnak is néhány madárfajt. Ilyen az apró testű téli kenderikék például Magyarországra vándorolnak telelni, és idén még nem tették tiszteletüket a pusztaságon. Ennek oka az időjárás. Ez a faj alkalmazkodik a hőmérséklethez, és Aradi Csaba szerint, ha rosszabbra fordul az idő, azonnal délebbre fog vándorolni, hazánkba.
Téli kenderike (Carduelis flavirostris)
Készítő: Jim Almond
Még egy érdekességként azt is megfigyelték a, hogy az itt maradt daruk között olyan fiatalok is vannak, akik a szülőkkel mindig délebbre húzódnak. Az madarász szerint, nem vethető el az a gondolat, hogy ez az éghajlatváltozás miatt bekövetkező új típusú madármozgás első jele. Előfordulhat, hogy az átvonuló madárból állandó telelővé válik. Bár Magyarország átlagos téli klímája még nem megfelelő a telelésre, de volt már rá példa, hogy bizonyos egyedek le nem aratott kukoricásokban akár januárig is hazánkban maradtak. Ha ilyen enyhe marad a tél, akkor az is lehet, hogy az idei szezonban az itt maradtak áttelelnek hazánkban.

Forrás: Greenprofit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése