2012. október 20., szombat

Élőhalott méhek Washingtonban


 2006 óta egyre kevesebb méh él a világon. Ennek a csökkenésnek és az úgy nevezett kolónia-összeomlási rendellenességnek (CCD) az okait még nem tudják a szakemberek, de többen úgy gondolják, hogy ez a mobil telefonok hatása, mások a növényvédő szereket okolják, és megint mások az úgy nevezett „zombiméh” jelenséggel magyarázzák.
Házi méh
A zombiméheket először 2008-ban fedezték fel Kaliforniában, később a jelenség megjelent Oregonban, szeptemberben pedig Washingtonban is a nyomára bukkantak.
Az élőhalott még jelenséget egy parazita légy okozza. Ez a rovar a méhekbe petézik bele, amik a kikelésük után a méhek belső szerveivel táplálkoznak. Az így megfertőzött rovarok viselkedés zavarban szenvednek (éjjel is kirepülnek, vonzza őket a fény, egyre bizonytalanabbul, szeszélyesebben mozognak), és mikor a parazita teljesen felemészti őket, elpusztulnak.

John Hafernik, a San Francisco-i Állami Egyetem egyik kutatója foglalkozik a zombiméhek vizsgálatával, és azok kapcsolatát a CCD-vel. Az méhek eltűnése katasztrofális lenne, ugyanis kulcsfontosságú fajok a növények beporzásához, így nem csak természeti, de gazdasági értékük is igen magas.

Forrás: Tiszta jövő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése