2012. október 10., szerda

A biodiverzitás védelme


 A 2010-es nagojai (Japán) ENSZ-konferencián kimondták, hogy 2020-ig meg kell állítani az állat- és növényfajok kihalását. A határozat értelmében az óceánoknak legalább tíz százalékát kellene természetvédelmi területté nyilvánítani, de ez az arány 2012-ben még csak 1,6%.
Az IUCN Vörös Listáján a 63637 felsorolt faj közül 19817-et fenyeget kihalás (kétéltűek 41%, zátonyépítő korallok 33%, emlősök 25%, madarak 13%, növények 30%).
A kormányoknak cselekedniük kell és be kell fektetniük a természetbe, hogy megőrizzék az élet változatosságát a Földön és foglalkozniuk kell a fejlődéssel kapcsolatban napjainkban felmerülő kihívásokkal – sürgeti
Az indiai Hyderabad-ban tegnap megnyílt XI. konferencián, az IUCN sürgette a politikusokat és az aláírókat, hogy kezdjenek el foglalkozni a fejlődéssel kapcsolatos kihívásokkal, hogy meg tudják őrizni a diverzitást és a természetet. Ehhez persze cselekedni és pénzt kell befektetni a természetbe. India különben néhány nappal a konferencia előtt hatodikként ratifikálta a nagojai protokollt, amely akkor lép életbe, ha 92 aláírója közül ötven elismeri.
Hyderabad-ban a kormányok tárgyalnak a nagoyai biodiverzitás csúcstalálkozón meghozott döntések megvalósításáról (biodiverzitás stratégiai terv, Aichi célkitűzések). Ezen a találkozón reális és megvalósítható terveket hoznak létre, hogy megakadályozzák a diverzitás további csökkenését.
Jane Smart szerint a rossz hír, hogy a veszteség egyre növekszik, ám jó pont, hogy ennek a pusztuló trendnek a megállítására megszülettek a tervek. Ehhez viszont az országoknak hatékonyan kell fellépniük, nem csak országos, hanem nemzetközi szinten, és a természetvédelmet a terveik szerves részének kell tekinteniük. A kormányzatok valamennyi ágának meg kell érteniük, hogy a biodiverzitás megőrzése fontos feladat.
Kép: Greenfo
A természet mind gazdaságilag, mind az emberi jólét szempontjából sokkal fontosabb, mint ahogy az társadalom gondolja. A természetből fakadó javak, alapanyagok, vagy gazdaságilag nem értékelhető előnyök – akklimatizálódás, pihenés, szépség – nélkülözhetetlenek az emberek számára, ezért is kell megvédenünk a természetet.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése