2012. október 2., kedd

A rabszolgák bosszúja


 Suzanne Foitzik hangyakutató érdekes jelenségre bukkant, mikor rabszolgatartó hangyafajokat vizsgált meg New Yorkban, Nyugat-Virginiában és Ohióban. A Protomognathus americanus hangyafaj kolóniában él, és gyakran megtámad más hangyabolyokat, és tőlük lárvákat rabolnak el, melyeket rabszolgaként tartva arra kényszerítenek, hogy a P. americanus faj lárváit gondozzák.
P. americanus feje
Kép: Mississippi Entomological Museum
A meglepő fordulat viszont ezután következett. Foitzik a hangyák viselkedését tanulmányozta, mikor az egyik rabszolgaként funkcionáló faj egyedei – Temnothorax longispinosus – felnőve megtámadták a lárvákat. A kifejlett T. longispinosus ugyanis olyan feromont választ ki, mely megkülönbözteti a nevelt egyedektől. Ettől kezdve P. americanus faj lárvái és fiatal egyedei ellenségekké válnak a szemükben, így magukra hagyták, vagy el is pusztították az idegen egyedeket.
T. longispinosus
A rabszolgák lázadása olyan mértékben sikeres lett, hogy a T. longispinosus kolóniájának túlélése nagyobbá vált, mint a rabszolgatartóé: A megfigyelő időszakot alatt a T. longispinosus lárváinak 85, míg a P. americanus lárváinak mindössze 45%-a élte túl.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése