2012. október 27., szombat

Fej nélküli katica


 Új rovar nemzettséget fedeztek fel Montanában. Az ebbe a nemzetségbe tartozó faj ugyanis „fej nélküli”, pontosabban képes arra, hogy torkába csúsztassa a fejét.
Az új fajt 2009-ben Ross Winton fedezte fel, egy homokdűnébe leásott csapdában. Először nem ismerte fel, és arra gondolt, hogy egy hangya darabkáit találta meg, de aztán felfedezte, hogy ez egy olyan rovar, ami a teknősökhöz hasonlóan képes elrejteni a fejét. Winton ekkor úgy döntött, hogy szakértőkhöz küldi a fej nélküli rovart, így került az ausztrál kutatókhoz. Így a rovar hivatalos leírása megtörtént a Systemic Entomology rovartani szakfolyóirat legutóbbi számában.

Az új fajból eddig mindössze két példányt sikerült begyűjteni (Montana (hím), Idaho (nőstény)), így ez a legritkább állat az USÁban. A szokások szerint a hím egyed alapján írnak le, így a névadás joga Wintont illete meg. Ő a rovartan professzoráról nevezte el a fajt, így annak a hivatalos neve Allenius iviei lett, míg a szakmabeliek a köznapi névnek a Winton katicabogara nevet ajánlották.
Michael Ivie – Winton entomológus professzora – hangsúlyozta, hogy nem csak egy ritka, új bogarat fedeztek fel, hanem a rovarok egy ritka, új nemzettségét is. A bogár mérete és színe a homokszemcsékhez hasonló, így nehéz felfedezni. Mint a legtöbb katica, ez a faj is levéltetvekkel táplálkozik, de még nem tudni, miért húzza be a fejét.


Forrás: Origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése