2012. október 1., hétfő

Ütköző galaxisok


 Egy, a galaxisban igen általános, ám eddig nem látott jelenséget sikerült lefotóznia a Humble űrteleszkópnak. A NGC 6745-ös jelzésű galaxis és egy kisebb galaxis között zajló kozmikus karambol már évmilliók óta is tarthat, ám ilyen fantasztikus felvételt még nem sikerült csinálni róla. A nagyobb spirálgalaxis az ütközés során elveszíti alakját, és egybe olvad a másik, kisebb galaxissal. A leszakadó porfelhők pedig a legújabb csillagok alapanyagaiként szolgálhatnak.
Ütköző galaxisok (Humble űrteleszkóp)
A kozmukus karambol – ahogy a tudósok a galaxisok ütközését nevezik – egy igen gyakori, általános és szükséges jelenség (a fekete lyukak kialakulásában kiemelten fontos). Ebben az esetben a galaxist alkotó bolygók és csillagok valójában nem érintkeznek, csupán a galaxisokat körülvevő porok, gázok és mágneses mezők lépnek kapcsolatba. Az alakváltozást pedig nagy gravitációs erő okozza.

A mi spirálgalaxisunkra, a Tejútrendszerre, ugyanez a sors vár majd. Közel négymilliárd év múlva karambolozunk, a tőlünk közel 2,5 millió fényévre lévő, de 270 km/h-ás sebességgel közeledő Androméda galaxissal.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése