2012. október 7., vasárnap

Veszélyben a Gyilkos-tó!


 Eutrofizáció csökkenti Erdély egyik leghíresebb tavának élettartamát. A tó vízminősége romlik és elkezdődött a feltöltődési folyamat is. Miután mozgalom indult Székelyföld állóvizeinek megmentéséért, a Gyilkos-tónál búvárok végeztek tudományos méréseket. Az 1837-ben egy földcsuszamlás miatt keletkezett Gyilkos-tó megmentéséért azonnali óvintézkedéseket kell hozni:
„Mi is kapunk egy képet arról, hogy mi van a tó fenekén, mivelhogy gondolkozunk, és több felmerülő lehetőség közül próbáljuk a legjobbat kiválasztani arra, hogy lelassítsuk és megakadályozzuk a tó feltöltődését valamilyen módon” – mondta Hegyi Barna, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója.

„Több ponton végeztünk iszapréteg-vastagság mérést. Azt most pontosan nem tudom, hogy hány helyen, mert azt majd utólag összesítjük, és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karának kihelyezett tagozata itt Gyergyószentmiklóson fogja feldolgozni kolozsvári segítséggel” – közölte a Duna Híradóban Lukács Lehel, a Hargita megyei Hegyimentő Közszolgálat vezetője.
Ha a Gyilkos-tó vizsgálatai befejeződnek, a szolgálat és a nemzeti park több Hargita megyei és székelyföldi tavat szeretne még megvizsgálni.

Forrás: Tisztajövő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése