2012. október 31., szerda

Németország új sztárja: Kerti sarkantyúka


 A kerti sarkantyúka nevű, élénksárga kerti növény egy nagyon hasznos és jótékony gyógynövény. Mustárolajat, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz. A magjában lévő antibiotikum a légúti megbetegedések ellen kiváló, ugyanis anélkül pusztítja el a baktériumokat, hogy károsítanák a bélflórát.
A növény minden föld feletti része ehető: leveleit salátának használják fűszeres ízük miatt, a virágot sajtokkal, salátákkal fogyasztják édes borsos, retekre emlékeztető íze miatt. Virágbimbóit ecetes-sós lében szokták eltenni, így ízük olyan, mint a kapribogyó. Viszont csak nyersen ajánlott a folytatása, mert sütve-főzve, szárítva elveszik az aromája.
Kép: Édenkert.hu
A kerti sarkantyúka a keresztesvirágúak rendjébe tartozik. Peruból került Európába, és nem csak gyógyhatása és íze miatt hasznos. Sokan a kertek álomvirágának nevezik, mert igénytelen a gondozásra, és magjait elszórva minden évben újra hajt. Biogazdálkodásokba is előnyös, ugyanis gyümölcsfák, paradicsom és burgonya tövébe ültetve távol tarja a kártevőket.
Kép: Origo
A kerti sarkantyúka Németországban a 2013-as esztendő gyógynövénye lett. Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa a következőt nyilatkozta: „Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs"
Kép: Édenkert.hu

Magyarországon szintén elterjedt virág volt, főleg a parasztházak körül. Magját áprilisban vetették, a virág nagyon változatos mind színekben, mind nagyságban.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése