2012. október 18., csütörtök

50.000 Daru egy helyen!


 Idén októberben a hortobágyi halastavaknál közel ötvenezer darumadár gyűlt össze őszi vonulásuk előtt. Ezek a madarak orosz és finn költőhelyekről repülnek Észa-Afrikába, ahol a telet vészelik át. A vonulási útvonaluk egyik fontos pihenőhelye a Hortobágy, ahol közel másfél hónapot töltenek. Bár maga a daru már 100 éve nem költ Magyarországon, sőt az egész Kárpát-medencében sem, mégis nagyon fontos állata kicsiny hazánknak (pl. a Hortobágyi Nemzeti Park címerének jelképe, megjelenik a koronázási paláston, és több város – pl. Püspökladány és Makó – címerében).
Daru (Grus grus)
„Igyekszünk megbecsülni heti rendszerességgel a számukat, úgynevezett szinkronszámlálást végzünk, az összes éjszakázó helyre kimennek a kollégák és megbecsülik, az elmúlt heti szám ötvenezer körül van” – nyilatkozta Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őr-szolgálatvezetője.
A hortobágyi halastó közepénél a vízmélysége ilyenkor alig 10 centiméter, így itt kényelmesen tudnak aludni, és a víz megvédi őket a ragadozóktól. Ezért itt szeretnek leginkább éjszakázni.


Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése