2012. október 14., vasárnap

Gyémánt bolygót találtak!


 Amerikai tudósok felfedezték a Földhöz eddigi legközelebb (40 fényév) lévő gyémántbolygót. Az 55 Cancri elnevezésű bolygó a Rák csillagkép egyik, szabad szemmel is látható csillagja körül kering. Kerülete közel kétszerese a Földének, tömege pedig nyolcszorosa. A felszíni hőmérséklet 1600 °C, és olyan közel kering a napjához, hogy egy év mindössze tizennyolc földi órát vesz igényben.
A bolygó fő alkotó eleme a szén, mely gyémánt formájában van jelen a bolygón. A csillagászok szerint a bolygó több, mint egy harmada áll a szén legstabilabb formájából, amit kb. három Föld-tömegnyi mennyiséget jelent.
Kép: Index
Az 55 Cancri felfedezése fontos a csillagászok számára. Mivel ez a hozzánk legközelebbi gyémántbolygó megfigyelése könnyebb, mint az eddig találtak. Arról nem is beszélve, hogy ez az első ilyen bolygó, mely a miénkhez hasonló nap körül kering. A tudósok azt szeretnék megvizsgálni, hogy egy a Földétől teljes mértékben különböző kémiai felépítésű bolygó szerkezete, atmoszférája és jellemzői mennyire térnek el a Földétől.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése