2014. január 7., kedd

Gepárd

A világ leggyorsabb szárazföldi ragadozója a gepárd (Acinonyx jubatus). Angol neve 'cheetah', de nevezik 'hunting leopard'-nak, azaz vadászó leopárdnak is. Magyar elnevezése, akárcsak a francia eredetű 'guépard' vagy a spanyol elnevezésű 'guepardo' szó a latin 'gattus pardus' elvevezésből adódik.
Ez a faj az Acinonyx nem egyetlen faja. A tudósok erős genetikai rokonságot mutattak ki köztük és a Puma nem között.
Szegedi Vadaspark hím gepárd párosa

Jelenleg öt alfaját ismerik:
  1. Acinonyx jubatus hecki: Északnyugat Afrika
  2. Acinonyx jubatus feasrosni: Kelet Afrika
  3. Acinonyx jubatus jubatus: Dél Afrika
  4. Acinonyx jubatus soemmerringi: Északkelet Afrika
  5. Acinonyx jubatus venaticus: Észak Afrikától közép Indiáig

Előfordulás:
Afrika (Algéria, Angóla, Benin, Botswana, Burkina Faso, Közép Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Etiópia, Irán, Kenya, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Szomálisa, Dél-Afrikai Köztársaság, Szudán, Tanzánia, Togo, Uganda, Zambia, Zimbabwe). Lehetséges előfordulási helye: Afganisztán, Cameroon, Egyiptom, Líbia, Malawi, Mali, Marokko, Nigéria, Pakisztán, Szenegál, Nyugat-Szahara.

Eredetileg egész Afrika területén egy elterjedt állatfaj volt, de mára becsült élőhelyük 76%-ról eltűntek. Ázsiában ez az arány még nagyobb, majdnem a teljes élőhelyről eltűnt a faj. Ennek egyik oka, hogy Ázsiában befogták a gepárdokat, és a gazdagabb rétegek rájuk vadásztak. A legfőbb ok mégis az, hogy kimerítették a vad préda állományt, főként a gazellákat, amikre a gepárdok vadásznak. Így mára szinte csak Iránban vannak jelen, ahol kritikusan veszélyeztetettnek számít.
Dél- és Kelet Afrikában az állománya erős, habár az élőhelye egyre fogy ezekben a régiókban. Kelet Afrikában ma már eredeti elterjedési területük 6%-án élnek.
Észak- és Nyugat Afrikában drasztikusan csökkent az állományuk, és itt Kritikusan Veszélyeztetett listába kerültek bele.

Élőhelye:
A gepárdok elsődleges élőhelye a nyílt füves területek, de előfordulnak száraz erdőkben, szavannák fás területen, fél-sivatagokban és bozótosokban. Ellenben a trópusi esőerdőkben sosem jelennek meg. Egyes jelentések szerint látták már 4.000 méter magasságban a Mount Kenya-n. A Szahara középső részen a magashegységi területeken élnek. 

Ökológia:
A gepárdok a leggyorsabb szárazföldi állatok. Prédáik általában kis- és középtermetű patások, különösen gazellák, melyek akár 103 km/órás sebességre is képesek, akár hosszútávon is. Rajtuk kívül földön fészkelő madarakkal, kisemlősökkel is táplálkoznak (pl. nyulak). Elsődleges nappal aktívak, ami csökkenti a versengést más ragadozókkal.
Forrás: Garden of Eaden blog
A nőstények általában magányosak, vagy a kölykökkel vannak. Ezzel szemben a hímek vagy magányosak, vagy két-három fős csoportokban élnek. A csoportok kialakulhatnak testvérek, de idegen hímek között is. Az oroszlánokkal ellentétben a csoport nem oszlik fel a nőstényekkel való találkozáskor. Minden hím annyi nősténnyel párosodik, amennyivel tud, és a nőstények nem hűségesek a hímekhez.
A nőstények követik a prédákat, tehát vándorlóak, a hímek csapatai viszont kisebb területeket tartanak fent (átlagosan 30 négyzetkilométeresek), és az áthaladó nőstényekkel próbálnak párosodni.

Megjelenés:
A gepárd megjelenése karcsú. Mellkasa domború, hasa mélyen behúzott. Kicsi a feje, rövid az orra, szemei magasan ülnek, a fülei kicsik és kerekek. Orrnyílásai nagyok, ami fontos a légzéshez futás közben.
Szőre sárgás színű, fekete pettyekkel. Hastájéka fehér, foltoktól mentes. Farkán a pettyek gyűrűkké olvasnak össze, emellett fehér bojtban végződik.
Orra két oldalán egy-egy fekete könnycsepp szerű minta húzódik a szemétől a szája sarkáig.
Súlya: 40-65 kg.
Hossza: 112-135 centi + farok, ami akár 80 centis is lehet.
A hímek valamivel nagyobbak a nőstényeknél

Királygepárd: régen külön alfajnak tartották, ám kiderül, hogy egy genetikai mutáció okoz ritka színváltozatot a gepárdoknál. Ilyenkor a pettyek ritkásak és nagyobb foltokba olvadnak össze.

Mancsain félig visszahúzhatóak a karmok, aki a nagy sebességű futásban segítik az állatok. Jobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak.
Forrás: National Geographic
Szaporodás:
20-24 hónaposan ivarérettek. A szaporodási időszak nem évszakhoz kötött.
A vemhességi idő: 90-95 nap.
Kölykök száma: 1-5
Születési súly: 150-300 g
Születésükkor már viselik jellegzetes mintájukat. Nyakukat sörényszerű pelyhes bunda borítja, mely később eltűnik. Születés utáni halálozás a predáció miatt igen magas. Egy-másfél év után hagyják el anyjukat.

Természetvédelmi helyzet:
  • IUCN Vörös Lista: afrikai alfaj sebezhető, az ázsiai alfaj kritikusan veszélyeztetett, kihaló
  • CITES I.
  • EAZA - EEP faj
Állatkertekben: Magyarországon Szegeden és Nyíregyházán látható

Forrás: IUCN, Wikipedia
Kapcsolódó bejegyzés: Mi a CITES?

5 megjegyzés: