2012. szeptember 4., kedd

Állatbarát szélturbina


 Raymond Green tervező új szélturbinát talált fel. Az új energiatermelő egységet úgy alakította ki, hogy a madarakra és a denevérekre ne jelentsen veszélyt. A Catching Wind Powernek elkeresztelt turbinát a Sigma Design fejleszti tovább, és hamarosan sorozatgyártásra kerül. A tervező úgy gondolja, hogy találmányát kisebb, hordozható és nagyobb szélerőművekben használható verzióban is alkalmazni lehet.

A Science tudományos hetilapban megjelent egy cikk, miszerint a szélturbinák leginkább a denevérekre veszélyesek. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a forgólapátok környékén létrejövő alacsony nyomású mikrozónák miatt a denevérek tüdejében bevérzések alakulnak ki, és emiatt hullanak el az állatok.
Kép:  http://deneverek.adatbank.transindex.ro/

A másik nagy állatcsoport, akiket figyelembe kell venni a madarak. Magyarországon is egyre több vita alakul ki a szélturbinák telepítése miatt. A turbinák telepítésekor ki kellene kérni a szakértők véleményét, mert egyre több projekt érint madárvédelmi területeket is. Az MME szerint a nagytestű, éjszaka repülő madarak számára a legnagyobb kockázat, és persze további problémákat vet fel az erőművek miatt csökkenő élőhelyek száma is. A szélturbinák mellett kampányolók viszont kitérnek arra, hogy az ország területének csak kis része alkalmas szélturbinák telepítésére, és persze azzal is érvelnek, hogy a növényvédő szerek, vadászat és más emberi hatások miatt sokkal több madár pusztul el, mint a szélturbinák által.
Kulcsi szélerőmű


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése