2012. szeptember 20., csütörtök

Mérföldkőhöz ért a Szabadság szigeti élőhely-rekonstrukciós projekt!


 A Mohács melletti Szabadság szigeti élőhely-rekonstrukciós projektet még 2009-ben indította útjára a WWF öt partnerével együtt. A hatalmas terepi beruházást a Coca-cola Magyarország és az Európai Unió támogatásából fedezik.
Szabadság sziget
Kép: Index
A Duna Magyarország legnagyobb ivóvíz bázisaként az egyik legfontosabb vízfolyás hazánkban. A szabályozások miatt a folyó természetes fejlődése megállt. A mellékágak lassan feltöltődnek és elzáródnak, közben pedig újak nem keletkeznek. Ez pedig igen káros következménnyel jár, mind a folyó minőségére, mind pedig az élővilágára. Ez volt az oka, hogy a WWF 2009-ben elindította hazánk legnagyobb terepi élőhely-rekonstrukcióját, melyet 5 évre terveztek. Az elmúlt években megtisztították a szigetet az inváziós és idegenhonos fajoktól, míg helyükre őshonos csemetéket telepítettek, majd július végén megérkeztek a hatalmas kotróhajók is, hogy megtisztítsák a medret a lerakódott iszaptól. Ezen kívül tervben szerepel a főág és a mellékág közötti kőgát elbontása is, melyekhez még további források kellenek.
Szabadság sziget
Kép: Index
Az élőhely-rekonstrukciós projekt mind természetvédelmi (őshonos madár-, és halfajok megtelepedése, Duna vizének tisztulása), mind társadalmi szempontból hasznosnak bizonyul. Mohács tisztább ivóvízkészletekhez juthat, a strand felújításával egy 30 éve elveszett lehetőség is visszatér, emellett a halállomány is növekedni fog, ami pedig a halászatnak lesz jó. A folyó mellékágában ugyanis számtalan hal faj ívása történik, és az újszülött halak ebben a csendesebb vízben élik le életük első szakaszát. Így ha a mellékágak eltűnnek, és újak nem keletkeznek, az számtalan halfaj egyedszámának csökkenéséhez, vagy akár pusztulásához is vezethet, így a mellékág fenntartása lényeges.
A tervezet szerint a projekt 2013-ban ér véget. Addig is folynak a munkák, és várják az adományokat mind vállalatoktól, mind magánszemélyektől, a projekt végső befejezéséhez.

Forrás: Tisztajövő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése