2012. szeptember 5., szerda

Titkos engedélyt kapott a felsőcsertési ciános aranybánya


 A temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség kiadta az engedélyt a Déva melletti Felsőcsertésre tervezett cián-technológiájú aranybánya megnyitására.
A három nagy romániai környezetvédelmi egyesület a Függetelen Környezetfejlesztési Központ, a verespataki Alburns Maior Egyesület és a Re.Generation Egyesület tiltakozik a kiadott engedély ellen, mivel tudomásuk szerint a cég kárrendezési biztosítékot nem adott, az állammal között szerződése pedig titkos.
Rovana Plumb, Románia környezetvédelmi és erdészeti minisztere az ügy sürgős kivizsgálására szólította fel az országos környezetvédelmi szerveket, és kijelentették, amennyiben bányaprojekt nem tartotta be a jogszabályokat, visszavonják az engedélyt.

Felsőcserési bányaprojekt:
– 456 hektáros terület foglalna el
– 45 millió tonna ércet zúznának össze
– 16 éven
– évi 1.653 tonna nátrium-cianid felhasználásával
– 80 tonna aranyat mossanak ki.
– cianidos, nehézfémekben gazdag zagyot egy 63 hektáros, nyílt ülepítőben tárolnák.

A temesvári regionális környezetvédelmi ügynökség a kiállított engedélyben állítólag jóváhagyta több mint száz hektár védett erdő kivágását és csaknem 30 millió köbméter víz kiszivattyúzását a Marosból.

Mindamellett, hogy a cianidos technológia a legolcsóbb aranykitermelési technológia, a felhasznált cianid és a visszamaradt zagy tárolása nagyon veszélyes. A tározó megépítését a cégek ugyan állják, de egy későbbi katasztrófa esetén minimális az esély, hogy megfelelő felelősöket lehet találni. Ráadásul a verespataki bányaprojekt esete is mutatja – ahol a zagytározót megfelelő alapozás nélkül, gátjait törmelékből akarták felépíteni –, hogy a cégek nem is megfelelő minőségűre építik a tározót, mely, ha később átszakad hatalmas károkat okozhat mind a természetnek, mint a társadalomnak (lásd: vörösiszap katasztrófa).

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése