2012. szeptember 13., csütörtök

A világ legváltozatosabb Nemzeti Parkja


 A bolíviai Madidi Nemzeti Park lehet a világ egyik legnagyobb biodiverzitással rendelkező nemzeti parkja. Fajainak listáját a Koreában tartott természetvédelmi kongresszuson közölték. A Bolívia északnyugati részén elterülő nemzeti park több mint 12 ezer növényfajnak, 200 emlős és 100 halfajnak ad otthont. Összesen 1868 gerinces faj közül majdnem 1088 madárfajt találtak. A kutatók szerint a világ madárfajainak 11% él ebben a nemzeti parkban.
Madidi Nemzeti Park: Surtreck.com
A parkban talált állatok változatossága lenyűgöző. A dél-amerikai tapírtól – 300 kg – a háromszínű denevérig – 4 g – megtalálható. A macskafélék közül kiemelkedő egyedszámban található meg leopárd a területen.
A madárfajok szintén nagy változatosságot mutatnak. A hárpiáktól – melyek lajhárokkal és tapírokkal táplálkoznak, a kolibrikig – melyek a világ legkisebb madarai – mindenféle madár megtalálható. A kolibrikból ráadásul közel 60 faj él meg itt.
Hárpia:  m.cdn.blog.hu

A fajokon kívül kiemelkedő az élőhelyek változatossága is. Az Amazonas sík vidéki trópusi erdőségeitől az Andok hófedte csúcsaiig minden megtalálható.
Az évtizedeken át tartó felmérések ellenére, a park teljes biodiverzitásának mintegy kétharmada vár még dokumentálásra.
Kolibri: Files.blogter.com
A Madidi Nemzeti Park egy nagyobb védett terület, a Madidi-Tambopata tájvédelmi körzet része. Ez az egyik legnagyobb tájvédelmi körzet a világon. A régió bizonyos fajait sajnos még így is építkezések, erdőirtások és a mezőgazdaság terjeszkedése veszélyezteti.

Forrás: Hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése