2012. szeptember 26., szerda

9. Magyar Ökológiai Kongresszus


Idén szeptemberben lehetőségem nyílt részt venni a 9. alkalommal Keszthelyen megrendezett Magyar Ökológus Kongresszuson.
A három napig tartó, közel 300 fős rendezvényen 6 plenáris előadásra, 88 előadásra, valamint 50 egyperces poszterismertető prezentációra (összesen 78 poszter) került sor. Az előadások három szekcióban párhuzamosan zajlottak. Ezeket a következő témakörök szerint csoportosították: Populációk közötti interakciók, Vegetációdinamika, Tájökológia, Természetvédelmi ökológia, Közösségi ökológia, Evolúció és Viselkedésökológia, Funkcionális ökológia, Nyitott adatbázisok, hálózati szolgáltatások, Ökotoxikológia, Környezeti nevelés, Elméleti ökológia, valamint A klímaváltozás hatásai.
Érdekes, hogy míg a zoológia előadásokat sokan (főleg fiatal kutatók, PhD ösztöndíjasok) hallgatták, addig a botanikával foglalkozó előadások kevesebb vendéget vonzottak. Kevés olyan egyetemi hallgatóval találkoztam, aki növénypopulációk kutatásával foglalkozik.
Az első gondolat, ami a konferencia során megfogalmazódott bennem, az a biológiai modellek fontossága. Szinte nem hangzott el olyan előadás, nem került bemutatásra olyan poszter, ahol a kutatások eredményeit ne szemléltették volna különböző statisztikai módszerekkel. Jelenleg egy merőben új kutatási stílus hódít (ami számunkra már talán nem nevezhető újnak), köszönhetően az informatika fejlődésének, a nagy ökológiai adatbázisoknak. Rá kellett döbbennem: az informatikai programokkal történő adatfeldolgozásban való jártasság nélkülözhetetlen a szakmánkban! Nem beszélve az impakt faktorral rendelkező cikkekről, amelyek egyenesen elképzelhetetlennek tűnnek statisztikai feldolgozás nélkül…
Az előadások alatt többször éreztem, hogy szakmánk igenis hasznos és elengedhetetlen (azt gondolom ezen blog olvasóit talán nem kell meggyőznöm erről)! Szólnom kell azonban a kissé „felesleges”-nek tűnő prezentációkról is. A tudomány asztalán persze aligha nevezhető egy kutatás feleslegesnek, mégis úgy látom, kötelességünk olyan vizsgálatokkal előrevinni a világot, amelyeket gyakorlati problémák hívtak életre.
Gondolataimat Fekete Gábor szavaival zárnám: „Gyakran hangoztatjuk: az ökológus kongresszus tudományunk egyfajta seregszemléje. „Kifelé” meggyőzően demonstrálhatja szakmánk hasznosságát, sőt nélkülözhetetlenségét a társadalom életében. Ezt az Európa-szerte mind hangsúlyosabb szempontot mi sem becsülhetjük le. Számunkra mégis inkább a „befelé” működő hatások az értékesek, azok az impulzusok, amelyek egy jó, vitázó kongresszuson az ökológus közösséget érik. Jótékonyan formálják a specialista létből fakadó beszűkülésre hajlamos gondolatvilágunkat, tágítják szemléletünket.”
Szerző: Gellény Kriszta
Környezettudomány Msc. Szeged

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése