2012. szeptember 6., csütörtök

Bioüzemanyag hulladékot használnak energiatermelésre


 A Surrey Egyetem kutatói bioüzemanyag előállításából keletkezett hulladékot használnak fel tiszta energia termelésre mikrobiális üzemanyag cellák segítségével.
A DDGS (Distillers Dried Grain with Solubles) – lepárolt szárított gabonaféléket tartalmazó oldat – egy hulladék termék a bioetanol gyártása közben. Ezt az anyagot gyakran takarmányokhoz használják, ám a Surrey Egyetem kutatói tápoldatnak használták egy mikrobiális üzemanyag cellához.

Mikrobiális üzemanyagcella (MFC):
Lényege, hogy a mikróbák katalitikus reakciói által hoznak létre energiát. A baktériumok oxidálják a szerves anyagokat, ami által elektronok termelődnek, ami pedig elektromos áramot hoz létre. Az MFC a szerves anyagok/hulladékok széles skáláját képes felhasználni tápoldaték.

A Surrey Egyetem által kifejlesztett MFC DDGS és szennyvíz keverékét használja energiatermelésre. A baktériumok ezen a tápon növekednek, miközben tiszta energia keletkezik. Az energiatermelés után megmaradt hulladékot még mindig fel lehet használni végül állati takarmánynak.

Sok MFC kutatás kiterjed arra, hogyan lehetne ezt a technológiát felhasználni szennyvízzel, mellyel egyszerre lehetne tiszta vizet, és tiszta energiát előállítani, vagy kutatásokban felhasználni szenzorként.

 Forrás: Ecoseed

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése