2014. június 18., szerda

A békanyelv ereje

A Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg egy új cikk, mely a békák nyelvének ragadósságát, és az általuk kifejtett húzóerőt vizsgálja. A díszes szarvasbékákkal végzett kísérlet lényege, hogy a csalinak szánt tücsköt üveglap mögé helyezték, és az üveglapon mérték, hogy a nyelv mennyi ideig tapadt hozzá, mennyi nyálkát hagyott és mekkora felületen. Emellett az üveg segítségével a húzóerő nagyságát is képesek voltak lemérni.

A mérések azt mutatják, hogy a akár néhány ezredmásodperces kontaktusok is különbözőek. Minél rövidebb ideig tapadt a béka nyelve a üveglaphoz és minél kevesebb nyálkát hagyott ott, annál erősebb volt a tapadás és a húzóerő. Ez utóbbit mérve, kiderült, hogy a békák húzóereje saját testsúlyuknál nagyobb húzóerőt fejtenek ki.
Díszes szarvasbéka
A kísérletet azért végezték, mert egy olyan természetes ragasztót szeretnének találni és kifejleszteni, ami később ipari alkalmazásba kerülhet. A békákkal 20 kísérletet végeztek el, és minden kísérlet végén megkapták a tücsköt, amit előtte az üveglap végett.

Forrás: Index
Képek: Telegraph, Frogforum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése