2014. június 4., szerda

Óriásíbisz

Kambodzsa hivatalos madara, az óriásíbisz (Thaumatibis gigantea) a világ 100 legveszélyeztetettebb madárfaja közé tartozik. A gólyalakúak rendjén belül, az íbiszfélék családjába tartozik.
A megjelenésére jellemző az íbészfélék kesdeny, ívelt csőre, hosszú nyaka és hosszú gázlólábai. Több mint 100 centiméteres hosszával és 4 kilogrammos súlyával a legnagyobb íbiszféle. A tollazata sötét, szürkés árnyalatú, feje és nyaka csupasz.

Kizárólag Kambodzsa északi részén és Laosz déli részén fordul elő. Korábban Vietnám és Thaiföld is az elterjedési területei között szerepelt, de ezekről a területekről mára kihalt.
Élőhelye a síksági mocsarak és folyók partja, nyílt és lombhullató síkvidéki erdők, nedvesebb rétek, rizsföldek. A nagy folyók mentén végig előfordult régebben.
Táplálékát rovarok, gerinctelenek, rákfélék, kétéltűek, hüllők és magvak alkotják. Hosszú, ívelt csőrével könnyen szedi ki a legkisebb repedésekből is az élelmét. Ráadásul horgonyszerű orrlyukaival képes akkor is lélegezni, mikor a feje a víz alatt van.
Képes repülni, de általában csak alacsonyan, ritkán emelkedik a fák fölé.
Félénk madár, ezért az emberek közelében nem található meg. Fákon fészkel, párban, magányosan vagy néha csoportba verődve élnek.

Legnagyobb veszélyeztetője a vadászt és az élőhelyek pusztulása, ami miatt világ állományát ma 230 párra becsülik. A IUCN Vörös Listáján Kritikusan veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Forrás: EDGE
Képek: EDGE, ARKIVE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése