2014. június 11., szerda

Misztikus Mekong - 367 új faj egy év alatt

A WWF nyilvánosságra hozta a Mekong folyó partján, 2012 és 2013 között felfedezett új fajokról szóló kiadványát, ami a Misztikus Mekong nevet kapta. A folyó Kínában ered, átfolyik Myanmaron, Laoson, Thaiföldön és Kambodzsán is, hogy végül Vietnám partjainál a Kínai tengerbe ömlik. Ez eddig ismeretlen partjait már vizsgálják egy ideje, egy év alatt 367 új fajt fedeztek fel ott, közöttük 290 növényt, 24 halfajt, 21 kétéltűt, 28 hüllőt, 1 madarat és 3 emlőst.
Kambodzsai szövőmadár
Orthotomus chaktomuk
Ez az élőhely otthont ad a világ legkarizmatikusabb és veszélyeztetettebb fajainak, mint tigris, az ázsiai elefánt, az Irawaddy delfin, a Saolának a Mekongi óriás harcsának is. Mindemellett lenyűgöző, hogy 1997 és 2011 között több mint 1700 új fajt fedeztek fel itt. Az új fajok közül olyanok vannak, mint a a kambodzsai szövőmadár, a laoszi óriás repülő mókus, egy színjátszós szivárvány gyík, a "Zorro" maszkos vízisikló, a lazac színű orchidea.
Fehérfejű Burmai Vipera
Azemiops kharini
A 2012 és 2013 között felfedezett fajok közül 13-at Kambodzsában, 116-ot Kínában (Yuannban és Guanxi tartományban), 32-t Laoson, 117-et Thaiföldön, és 99-et Vietnámbanban fedeztek fel. Ezek a számok is csak azt mutatják, hogy ezt a területet fontos megvédeni és védelem alá vonni, és a kutatások sem állhatnak le, hiszen ki tudja még mit találnak a tudósok.
Szivárványos gyík
Lygosoma veunsaiensis
Forrás: WWF kiadvány
Képek: http://www.berita9online.com/, http://www.talkvietnam.com/. novataxa.blogspot.com
Kapcsolódó bejegyzés: Új madárfaj Kambodzsában - A szövőmadár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése