2014. június 13., péntek

Juan Fernandez kolibri

A Juan Fernandez kolibri (Sephanoides fernandensis) egy a kolibrifélék családjába tartozó, erősen veszélyeztetett és ritka madár.

Élőhely:
A Juan Fernandez szigetcsoport, Robinson Crusoe elnevezésű szigetén endemizmus, azaz csak itt található meg a világon. A szigetek 667 km-re fekszenek Chile partjaitól.
Élőhely szempontjából specialista, csak a szigetek érintetlen erdeiben él meg, bár költési időszakon kívül nagyobb területeket is bejár, ilyenkor az erdőkből más közösségekbe is átlátogathat.

Megjelenés:
A kolibrifélékre jellemzően aprócska madárról van szó. Hossza mindössze 10 - 12 centiméter, súlya 7-11 gramm. Szexuális dimorfizmus jellemző rá, azaz a tojók és a hímek színezete eltér egymástól. A hímek narancssárgás színűek, a homlokuk színjátszós, sötét, kivéve a csőr tövénél, ahol narancsos-vörös színű tollak koronát alkotnak (innen kapták angol nevüket 'Firecrown'). A szárnyai szürkés színűek. Ezzel szemben a tojók hasi része fehér, sötétebb pettyekkel, a hátuk pedig zöldes színű, szürkés, sötétebb szárnyakkal. A tojók koronája irizáló kékes lila színű. A hímek általában nagyobbak a tojóknál.

Táplálkozás és szaporodás:
Mint a legtöbb kolibri, a Juan Fernandez kolibri is nektárevő. Elsősorban a szigeteken őshonos növényekkel táplálkoznak, de az utóbbi időben néhány behozott növény is a táplálékukká vált (pl.: eukaliptusz), főleg azokban az időszakokban, mikor az őshonos növények nem elérhetőek. Bár elsősorban nektár evő, de nem táplálékspecialista, étrendjét apróbb rovarokkal egészíti ki, melyeket a levelekről gyűjt össze. Mikor fiókát nevel, akkor a gerinctelen rovarok nagyobb százalékban jelennek meg az étrendjében.
Általában két fehér tojást rak csészealakú fészkébe, melyet a Chilei Myrtle fák tetejére rak. A hím és a tojó is territoriális, védik a területüket, de a tojók elsősorban a tojásokra és a fiókákra figyelnek.

Természetvédelmi helyzete:
  • endemikus fajként csak kis területen él meg
  • IUCN Vörös Listás, Kritikusan veszélyeztetett faj
  • a populáció száma: 1,700–2,000 felnőtt egyed, melynek száma csökkenő
  • Az Edge of Existence oldalon a világ 100 legjobban veszélyeztetett madarának listájába sorolták
Képek: ARKIVE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése