2014. június 24., kedd

Kaukázusi vagy óriás medvetalp

A kaukázusi vagy óriás medvetalp (Heracleum mantegazzianum), a zárvatermők, azon belül a kétszikű növények közé tartozik. Az ernyősvirágúak rendjén belül a zellerfélék családjába soroljuk be.

Eredeti élőhelye a Kaukázus környékén, illetve Közép-Ázsiában található, de Amerikában és már Európában is elterjedő, invazív faj. Magyarországon a Tisza egyes szakaszain, illetve Keszthely környékén megtalálni.

2-5, ritkán 7 méter magasra is megnövő, liláspiros foltokkal tarkított, vastag szárú (átmérő 3-10 cm), összetett levelű növény. A levélnyél üreges, a levél páratlanul szárnyalt, a lemeze osztott. Szélessége akár 1-2 méter is lehet. Fészekvirágzata sok, kicsi, fehér virágból áll, akár 80 centis átmérőjű is lehet. A termése 1 centi hússzú, ovális alakú lapos.

Tavasztól nyárig nyílik, évelő növény. Ősszel akár több ezer magvat is elszórhat. Igénytelensége okán erősen inváziós faj, nehéz ellene védekezni, ráadásul mérgező. A zellerfélékre jellemző furanokumarint tartalmaz hatalmas mennyiségben. Ez az anyag rákkeltő, és fényérzékenységet okoz. A növénnyel érintkező bőrfelület elveszti védelmét az UV ellen, és már 16-18 óra alatt hólyagosra ég a napon és kipirosodik. Szembe kerülve átmeneti vagy végleges vakságot is okozhat.

Ha a növény a bőrünkhöz ér, azonnal mossuk le szappanos vízzel, jó alaposan és forduljunk orvoshoz!

Karógyökerei mélyre leérnek, ez által a vágás nem megfelelő védekezés ellene. A lekaszált növények 4-6 hét alatt szinte teljesen regenerálódnak. A gyomirtók sem hatásosak ellene, mert csupán a hajtásokat pusztítják el, a gyökereket nem. Több megoldás viszont létezik: pl. Szlovákiában legeltetéssel tartják kordában, máshol kőlapokat helyeznek a levágott hajtásokra, így a gyökér két éven belül elpusztul. Magjai viszont akár 15 évig is csíraképesek maradnak, ezért folyamatos ellenőrzésre van szükség.
Mérgező volta miatt inváziója súlyos probléma Európában és Amerikában.

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése