2014. június 6., péntek

Wied selyemmajom

A Wied selyemmajom (Callithrix kuhii) más nevén Wied fekete pamacsos fülű selyemmajom, a csuklyásmajmok családjába, azon belül a karmosmajmok alcsaládjába tartozik.
Élőhelye sárgával jelölve
Ez a faj, akárcsak a többi selyemmajom Dél-Amerikában él, pontosabban Kelet-Brazília trópusi és szubtrópusi erdeiben.

Megjelenésileg viszonylag kicsik, 350-400 gramm az átlagsúlyuk. Általában szőrzetük fekete, fejük szürke, a farkukon pedig gyűrűs minta látható. Az arcán és a homlokán előfordulnak fehér foltok, és fülét fekete pamacsok díszítik. Ujjaik végén karomszerű körmöket viselnek, hüvelykujjuk nem szembefordítható a többivel. Kiválóan megkapaszkodnak ágatok, vagy a fa törzsén is.

A többi selyemmajomhoz hasonlóan, fán lakó életmódot élnek. Gyómölcsökkel, virágokkal, nektárral és fák nedveivel táplálkoznak. Időnként állati zsákmányt is elejtenek: békákat, csigákat, gyíkokat, pókokat és rovarokat.
Nagycsaládokban élnek, melyek 4 és 15 tag között mozognak. A csoport területe 10-40 hektár, függ a gyümölcsfák sűrűségétől és megjelenésétől. Más selyemmajmoktól eltérően, nem a főpár szaporodik, hanem a domináns nőstény, aki több hímmel is párzik. A vemhességi időszak átlagosan 4,5 hónapig tart, és évente két alkalommal is világra hozhatja ikreit. A kicsik nevelésében és cipelésében a csapat minden tagja részt vesz. A nőstények 12-15 hónaposan korban, a hímek egy évesen válnak ivaréretté. Átlagos élettartama természetben 10, fogságban akár 20 év is lehet.

IUCN Vörös Listás fenyegetett faj. Legnagyobb veszélyeztető tényezője az élőhelyvesztés, és fragmentáció.

Képek: IUCN, ARKIVE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése