Egy új tanulmány látott napvilágot, mely szerint az üvegházgázok
kibocsájtásért majdnem 29%-ban az élelmiszer-termelés lehet a
felelős. A tanulmány nem csupán a szűken vett mezőgazdasági
termelést vizsgálta, hanem a folyamatok egészét, azaz belevették
pl.: a fakitermelést, a szállítást és trágyázást is. A
Nemzetközi Agrárkutatási Konzultációs Csoport, azaz a CGIAR
szerint nem kis erőfeszítésbe fog kerülni, hogy visszaszorítsák
az élelmiszer termelés gázkibocsájtását.
Az átfogóbb tanulmány szerint az élelmiszer termelés az
üvegházgázok kibocsájtásának 19-29%-ért felelős, és nem
pedig 14%-ért, mely értéket az ENSZ becsült meg, habár a
mezőgazdaság sokkal szűkebb területét vizsgálta meg.
A CGIAR szerint a megoldást a mezőgazdasági termelés hatékonyabbá
tétele lenne a megoldás, mely nem csak a káros gázkibocsájtás
csökkenését jelentené, hanem még sok ország jelentős pénzeket
is takaríthatna meg. (pl.: Kína hatékonyabb trágyatermelése,
Nagy-Britannia Új-Zélandról exportálna bárányhúst.).
A tanulmány szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a világ a
vegetarianizmus irányába tenne egy elmozdulást, ugyanis a tehenek,
disznók vagy birkák etetésére használt élelmiszerek termelése
jóval több földet igénye és több üvegházgáz termelést okoz,
mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítása.
Forrás: Hírado.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése