2012. november 5., hétfő

29%ban az élelmiszer termelés okozza a klímaváltozást?


 Egy új tanulmány látott napvilágot, mely szerint az üvegházgázok kibocsájtásért majdnem 29%-ban az élelmiszer-termelés lehet a felelős. A tanulmány nem csupán a szűken vett mezőgazdasági termelést vizsgálta, hanem a folyamatok egészét, azaz belevették pl.: a fakitermelést, a szállítást és trágyázást is. A Nemzetközi Agrárkutatási Konzultációs Csoport, azaz a CGIAR szerint nem kis erőfeszítésbe fog kerülni, hogy visszaszorítsák az élelmiszer termelés gázkibocsájtását.
Az átfogóbb tanulmány szerint az élelmiszer termelés az üvegházgázok kibocsájtásának 19-29%-ért felelős, és nem pedig 14%-ért, mely értéket az ENSZ becsült meg, habár a mezőgazdaság sokkal szűkebb területét vizsgálta meg.
A CGIAR szerint a megoldást a mezőgazdasági termelés hatékonyabbá tétele lenne a megoldás, mely nem csak a káros gázkibocsájtás csökkenését jelentené, hanem még sok ország jelentős pénzeket is takaríthatna meg. (pl.: Kína hatékonyabb trágyatermelése, Nagy-Britannia Új-Zélandról exportálna bárányhúst.).
A tanulmány szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a világ a vegetarianizmus irányába tenne egy elmozdulást, ugyanis a tehenek, disznók vagy birkák etetésére használt élelmiszerek termelése jóval több földet igénye és több üvegházgáz termelést okoz, mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítása.

Forrás: Hírado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése