2012. november 6., kedd

Tíz faj Attenborough bárkájára


 Sir David Attenborough angol zoológus, író és dokumentumfilm készítő már számtalan veszélyeztetett fajra hívta fel a figyelmet. A 86 éves természettudós a tigris, panda és hegyi gorillák után új fajokat keres képzeletbeli bárkájára, hogy új fajokra hívja fel a figyelmet. Ezúttal tíz szokatlan és kevésbé ismert faj túléléséért harcol.

1. Fekete oroszlánmajom (Leontopithecus chrysopygus):
Ez a Brazíliában honos majomfaj már olyan ritka, hogy kihaltnak hitték, míg nem az 1970-es években Sao Paulo mellett meg nem találták újra.
Vadon élő egyedek száma: 1000
Fekete oroszlánmajom
2. Barlangi vakgőte (Proteus anguinus):
Föld alatti vizekben, barlangi folyókban él. Lakóhelye Horvátország, Montenegró, Olaszország. Akár 10 évet is kibír élelem nélkül, és akár 100 évig is élhetnek.
Barlangi vakgőte
3. Szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis ):
Az orrszarvúfélék családjának legkisebb tagja. Mindössze alig 200 példány él vadon, és fogságban szaporítva próbálják populációit növelni.
Szumátrai orrszarvú
4. Priamosz madárpillangó (Ornithoptera priamus):
Attenborough a britt Pillangóalap elnöke, és azért került ez a lepke bele a tízbe, mert a természettudós szavát idézve: „szívet lelkesítő” a szépsége.

5. Haiti patkányvakond (Solenodon paradoxus):
A patkányvakondfélék családjának tagja, és leginkább a cickányokra emlékeztetnek. 30 cm nagyságú, éjszakai életmódot folytató állat. Nyála és harapása mérgező.
A Dominikai Köztársaságban él. A kutyák és macskák miatt súlyosan veszélyeztetett.
Haiti patkányvakond
6. Törpe erszényesnyest (Dasyurus hallucatus):
Ausztráliában élő egérszerű erszényes állat, melynek a populációja az elmúlt évben több, mint a felére csökkent a behurcolt óriásvarangy miatt. Ez a varangyfajta mérget választ ki a bőrén keresztül, ami halálos az erszényesnyestre. A tudósok azzal kísérleteznek, hogy megtanítsák a nyesteknek, hogy a varangyokat ne egyék meg.
Törpe erszényesnyest
7. Darwin hegyesorrú békája (Rhinoderma darwinii):
Ezt a békafajt Charles Darwin írta le először 1834-ben, Chilében. Ma veszélyeztetett állat a vulkáni hamu miatt, amely az erdei élőhelyeinek közelében száll fel. Különleges kétéltű, ugyanis a hímek a szájukban költik ki az utódokat. A hamu viszont kiszárítja és megöli a vegetációt, ahol ez a faj él.
Darwin békája
8. Hátsó-indiai tobzoska (Manis javanica):
A hangyászokra emlékeztető állatok kemény keratinpikkelyekkel védekeznek (ebből épül fel az emberi haj és köröm is). Veszélyeztetettek, ugyanis gasztronómiai és állítólagos gyógyerejük miatt vadásszák őket Ázsiában. Az elmúlt 15 évben a tobzoskák több, mint a fele eltűnt.
Tobzoska
9. Levélfarkú csodakolibri (Loddigesa mirabilis):
Az Andok perui lábánál él, és különlegesen szép madár. A hímek hosszú, líraszerűen meghajló, tollpamaccsal díszített farktollakkal hívják fel a tojó figyelmét.
Levélfarkú csodakolibri
10. Vénuszkosár (Euplectella aspergillum):
Ez a szivacsfaj a mély tengerekben él, és testének vázát szilícium-dioxid, vagyis kova alkotja.

Attenborough azt nyilatkozta, hogy mikor felkérték, hogy nevezzen meg tíz olyan fajt, amit magával vinne a saját bárkájára, akkor gondolt arra is, hogy sokkal látványosabb és ismertebb fajokat is választhatott volna, de végül úgy döntött, hogy ezt a tíz fajt nevezi meg, hogy megmutassa, sok olyan veszélyeztetett és csodálatos él még a Földön, melyek nincsenek reflektorfényben, ám megmutatja nekünk, hogy a természet milyen csodálatos és változatos.
Sir David Attenborough
Attenborough tíz új kedvencét egy dokumentumfilmben is bemutatja, amit november 9-én a BBC Two csatornán fognak leadni.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése