2012. november 27., kedd

Terep 2 - Tőserdő


Tőserdő a Kiskunsági Nemzeti Parkjához tartozó országosan védett természeti érték. Lakitelektől délre és Tiszaalpártól északra fekszik a Holt Tisza partján. Kijelölt természetvédelmi őre Bartol István, ő vezetett minket végig a területen. Az öböl NATURA2000 terület, melyet a kisfészkű aszat megjelenése miatt jelölték ki.
A terület természeti értékei közé tartozik a két tó. A kisebb, sekélyebb a Sulymos tó nevet kapta, habár sulyom már nem található a területen. A másik, a Nagy-tó madártani értékeiről híres. Található itt fekete harkály, nagy kócsag, fekete gólya, réti sas, kanalasgém, kis kócsag.
Emellett Tőserdő fontosabb élőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők, az Alpári-rét és Szikra-rét, nyarasok és az égeres láp. Az égeres láp viszont, sajnos 2010-ben a téli jeges árban elpusztult. 
A területen 2005 – 2008 között folyt a területek felvásárlása a Nemzeti Park által. Ezek olyan mezőgazdasági területek voltak, melyek árvizek idején csak veszteséget hoztak volna a gazdáknak, ám a súrlódás még így is fenn áll, mert a szárazabb években, amikor az árvíz nem bukik át a nyári gáton, az emberek úgy érzik, hogy a Nemzeti Park becsapta őket, és arra gondolnak, abban az évben milyen hasznot hozhatott volna a terület.
A nyári gát megint egy érdekes kérdése a területnek. A nyári gát célja ugyanis az kis vizek visszatartása volt az ’50-es években. De ahogy az árvizek egyre nőttek, úgy emelték a gátat, míg nem visszatartotta a nagyobb árvizeket. Fordulatot az 1998-as nagy árvíz hozott, mikor Szolnok veszélybe kerül, és kénytelenek voltak berobbantani a nyári gátat. Ezért is döntött úgy a vízügyi hatóság, hogy visszabontják a gátat az ’50-es évek magasságára.
A Nemzeti Parknak sok problémával kell megküzdenie. Az utóbbi évtizedekben ugyanis megváltozott az árvizek dinamikája. Már nem olyan kiszámíthatók, mint régen, így a kezeléseket sem lehet hozzájuk alakítani. Pl. a 2008-as árvíz tönkre tette a Nagy tavon lévő úszó rekettyés füzeseket, melyek fészkelő és búvóhelyként szolgáltak a madaraknak, a 2010-es jeges ár pedig sok növényzetet tett tönkre. A NP legeltetéssel és kaszálással kezeli az Alpári-rétet, és próbálják fenntartani a vizes élőhelyeket és az ártéri élőhelyeket.

Képek:
1. Sulymos tavi kilátóból az Alpári rét
2. Nagy-tó
3. Kisfészkű aszat
4. Ökörfarkkóró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése