2012. november 21., szerda

Lajhármaki

A lajhármaki (Nycticebus coucang) a félmajmok alrendjébe tartozik, ezen belül pedig a lóriszerűek osztagába. Lassúságát méregfogával ellensúlyozza. Bár a félmajmok közé tartozik, igen egyszerű gondolkodású állat.
Lajhármaki

Éjszaka aktív, fán lakó állat, bár nem ugrál ágról-ágra, mint más makik. Lábuk hüvelykujja kapaszkodáshoz módosult, véredényrendszerük alkalmazkodott ehhez az életmódhoz, és akár órákig is képes egy lábon csimpaszkodva lógni a fák ágai között. Nagy, előremeredő szemük van, retinájuk pedig fényvisszaverő. Hosszú farkukat mászásra és egyensúlyozásra használják, bundájuk sötétszürkétől a narancsos színeken át egészen a fehérig minden színben pompázik.
Lajhármaki
Hossza 26-38 cm, súlya 0,5-1 kg. A trópusi erőserdőkben közel 1,3 km-es magasságban, a fák tetején élnek. Akár 20 évig is élhetnek, őket „maki nagyi”nak is nevezik, akik életük során legalább 18 kölyöknek adnak életet. Vemhességi idejük 191 napos.
Lajhármaki
Hatalmas, éles szemfogaival könnyedés ejt sebet bármilyen élőlényen, ráadásul mérgezni is képest. A könyökén ez faggyús mérgező váladékot választ ki, amit vadászat előtt a szájába juttat, és nyállal elkeveri. A mérget a sebbe úgy juttatja, hogy elülső fogával sebzi meg áldozatát. Ezt a mérget a nőstények a kicsik megvédésére is alkalmazzák. Vadászat előtt végignyalják kicsiket, így távol tartják a ragadozókat. A kölykök apró rovarokat, madártojásokat és kisebb gerinceseket esznek.
A lajhármaki lassúságának köszönhetően közvetlen közelről támadhat. Az áldozat általában nem veszi észre a jelenlétét.
Lajhármaki védekező állásban
Ha veszély fenyegeti karjait a feje köré kulcsolja, hogy gyorsan a szájába vegye mérgét, és annak segítségével védekezzen.
A lajhármaki egy nagyon kedves, aranyos kinézetű állat, ám vérmes ragadozó. Tartása bonyolult, hiszen a fák legtetején él.
Néhány videó a lajhármakiról:


Forrás: Háziállat
Kapcsolódó bejegyzés: Törpe lajhármaki született Szegeden

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése