2012. november 29., csütörtök

Rövid hírek


1. Három, bizarr kinézetű ugróvillást fedeztek fel egy spanyol barlangban
Pygmarrhopalites maestrazgoensis
Pygmarrhopalites cantavetulae
Oncopodura fadriquei
Az állatokat Maestrazgo-barlangjaiban találták meg, mintegy 2000 méteres magasságban. Barlangon kívül akár – 40°C is lehet, míg belül 5-11 fok közötti tartományban marad a hőmérséklet. A kutatók az állatok adaptálódását akarják megvizsgálni a nedves, hideg fénytelen környezethez.

Forrás és bővebb leírás: Híradó.hu

2. Felfedezték az eddig leghatalmasabb fekete lyukat
A fekete lyukat egy 250 millió fényévre lévő apró galaxisban fedezték fel. Tömege 17 milliárdszor nagyobb, mint a mi Napunké.

Forrás és bővebb információk: Híradó.hu

3. Veszélyben az amuri tigrisek és leopárdok élőhelye
Oroszországban az amuri tigrisek és leopárdok élőhelyeként szolgáló természetvédelmi terület mellé terveznek földház-cseppfolyósító üzemet. Ezzel a terület elvesztené nemzetközi státuszát, mint bioszféra rezervátum és mint etalon. Az üzem ráadásul nem csak a nagyvadakban tenne károkat, hanem a hajózás miatt a tengeri bioszférában, de még a halászatot is károsítaná.

Forrás és bővebb információk: Híradó.hu
A kép csak illusztráció; http://akvaguru.hu/

4. Lefotózták a DNS-t
Sikerült elektronmikroszkóppal képet készíteni a kettős spirál szerkezetű DNS-ről. Ezzel a technikával nem csak lenyűgöző képeket tudnak lefotózni, de RNS-ek és fehérjék kapcsolatát is meg tudják vizsgálni.

Forrás és bővebb információk: Index

Képek:
1. Amuri leopárd
2. Két pillér között kifeszített DNS (vonal)
* * *
Egy rövid időre ritkábban posztolok, de amint vége az elő vizsgáknak, zh-knak, újra visszatérek a napi, két napi posztokra. Addig is, hasonló rövid hírekkel, beszámolókkal még várlak titeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése