2012. november 20., kedd

Egyedülálló felfedezés Szegeden 2011-ben


 2011 őszén jelentették be, hogy teljesen új fajt találtak a szegedi Erzsébet ligetben. Eddig Európában még egyetlen városi parkban sem sikerült felfedezni új fajt, így a 2011-es felfedezés igazi kuriózum a tudomány világában.
Xyela nigroabscondita
A történet eredetileg 2009-ben kezdődött, mikor Gyurkovics Henrik genetikusnak, akinek hobbija a darazsak fotózása, sikerült lencsevégre kapnia ezt az új levéldarazsat. Mivel nem ismerte fel, ezért megpróbálta meghatározni a számára ismeretlen fajt, de sem határozókban, sem a neten nem találta meg, végeredményben annyit sikerült kiderítenie, hogy egy Franciaország déli részén felfeldezett faj rokona lehet. Ezek a levéldarazsak általában fenyőhöz, jelen esetben feketefenyőhöz köthetőek.
2010-ben visszament a feketefenyőhöz, ahol először fotózta, de nem találta meg a darazsat, viiszont 2011. márciusában talált öt egyedet. Ekkor már biztos volt benne, hogy Magyarországon bizonyosan új faj, de talán a Francia darázs rokona lehet. Ezért felvette a kapcsolatot Haris Attilával, akinek a levéldarazsak a szakterülete (több, mint 200 új fajt írt le Ázsiából), és megállapította, hogy habár valóban a francia fajnak a rokona, de egy teljesen új fajról van szó.
Xyela nigroabscondita
A megtalált öt példányból három a budapesti természeti múzeumba került, két példány pedig a kaposvári múzeumba. A felfedezést a Natura Somogyiensis című újságban közölték. A neve Xyela nigroabscondita lett, és nem került bele a szegediensis kifejezés, ami Szegedre utalna, mert valószínűleg balkáni fajról van szó, ami nem őshonos hazánkban.

Forrás: Szegedma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése