2013. március 7., csütörtök

Erszényesnyulak születtek Ausztráliában


 Most első ízben születtek hármas ikrek a közönséges erszényesnyulaknál fogságban. A három kölyök decemberben született Ausztráliában.

A közönséges erszényesnyúl (Macrotis lagotis), vagy más néven bandikut, veszélyeztetett fajnak számít. Legfőbb ellenségei a vadmacskák, rókák, a csökkenő táplálékmennyiség és az élőhelyek pusztulása. Ausztrália 8 állama közül már csak háromban találhatóak meg.
Annak érdekében, hogy megnöveljék a természetben élő egyedek számát, Queenslandban – ahol közel 6-700 egyed maradt életben – a szakemberek elektromos kerítéssel védik meg az erszényesnyulak élőhelyeit. Ez egy körülbelül 25 km2-es terület. Ám nem régen Queensland államban igen súlyos áradások történtek, aminek következtében a kerítések megrongálódtak, és a vadmacskák nagy károkat okoztak az újszülöttek között.

Valamikor az Ausztrál kontinens mintegy 70%-án jelen volt ez a faj, mára már csak szétszórt kicsiny populációi élnek a vadonban – Queensland, Nyugat-Ausztrália, Észak Terület sivatagos régiói. Az állat a száraz és félszáraz területeken él. Mindenevő állatok, mély üregben élnek, hogy testüket hűvösen tartsák, és csak éjszaka jönnek a felszínre.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése