2013. március 2., szombat

Kárpáti sáfrány


 A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) a Kárpátok és a Balkány hegyvidék egyik endemikus növényfaja. A mediterránban élő Crocus nemzettség egyik legészakabbi faja. Élénklila törékeny növény, mely hegyvidékeken, a még hófoltos réteken elsőként virágzik ki a tavaszi tájon.
Latin nevét a havasi rétek elsőként ébredő növényét leíró – Herbert – Heuffel Jánosról nevezte el. Ő egy pozsonyi orvosdoktor volt, aki a Bánság flóráját írta le. A Crocus elnevezés görög fonal szóról kapta a nevét. Ez a sáfrányok fonalas bibéjére utal.

A kárpáti sáfrány apró termetű, föld feletti szára nincs. Gumós növény. Tőállású levelei méregzöldek, fonákján a főér fehér csíkként látszik. Nagy virágai élénk lilák, a levelekkel egy időben jelennek meg. Egyszikű növényként lepellevelei vannak, azaz nincs csésze és sziromlevelei. Ezek körben hármasával állnak és egy csövet alkotnak, mely végén tölcsérszerűen kiszélesedik.

Ismertető jegye: lepellevelek csúcsán lévő sötét V alakú folt. Régebben összekeverték az illír sáfránnyal, mely hasonlított, de a V alakú folt hiányzik róluk. Ezen kívül a kökörcsinekkel és a kikericsekkel is keverik néha, de az előbbieknek szőrös száruk, az utóbbiak pedig ősszel virágoznak.
Három hosszú bibeszálon rojtos, narancssárga bibék ülnek. Virágzás előtt a bimbót fehéres hártyás buroklevél borítja, akárcsak az íriszeket. Nincs föld feletti szára, így termése a föld alatt fejlődik ki.
Termése: háromélű, száraz, felnyíló, sokmagvú, világosbarna színű toktermés. A magok érése után a felszínre kerül.

A kárpáti sáfrány az alhavasi rétek, legelők növénye. Néhol még tömegesen is előfordul, habár a juhok gátolják a terjedését. Főként a letaposott föld akadályozza a magok beérését. Az állatok magát a növényt nem fogyasztják bódító hatása miatt. Egyelőre még nem védett, de érdemes figyelemmel kísérni a helyzetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése