2013. március 18., hétfő

Invazív fajok Japánból Amerikába


 A japán partoknál 2011 márciusában történt földrengés természeti károkat is okozhat az Egyesült Államok nyugati partjainál. A földrengés okozta szökőár és roncsdarabok közel 175 idegen, a japán partoknál őshonos tengeri állatot és növényt sodortak a partokhoz. Ezek egy része invazívvá válhat, és kiszoríthatja az amerikai őshonos élőlényeket.
A fajokat folyamatosan kutatják, az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal és az Oregoni Egyetem szakemberei eddig csupán a fajok felét tudták azonosítani, így az egyetem egyik tengerkutatója Japánba utazik majd, hogy megtudja, mely fajok vannak jelen a szigetország térségében abban az időszakban, mikor a szökőár is történt.

Tavaly nyáron Oregon partjainál fedeztek fel, egy betonból és fémből készült, közel húszméteres hajódokkot, mely a japánok szerint Misawából sodródott a nyugati parton. Ezen a roncson a fajok egy részét megtalálták. A dokkon az állatok és növények mellett még 10.000 mikroorganizmust is találtak. Később, decemberben újabb roncs került elől, Washington államban, melyen újabb, Amerika partjainál nem őshonos fajokkal. A kutatók összesen 46 algafajt találtak, melyek közül három közismerten invazív, ráadásul az algák 75%-a aktív, és spóráikkal már meg is kezdték a szaporodást.
A japánok becslései szerint, a szökőárral 3200x annyi hulladék (1,5 millió tonna) került az óceánba, mint egy átlagos év alatt. Ezek a hulladékokat az óceán Alaszka, Washington, Oregon és Hawaii partjaihoz sodorta. Ezekkel a hulladékokkal, és természetesen a szökőár sodrásával kerültek a fajok az USA partjaihoz. A tudósok most próbálják beazonosítani az összes fajt, és modellezik a szél- és áramlási irányokat a roncsok helyzete alapján, valamint a halak migrációját vizsgálják radioizotópok segítségével – az atomerőmű-balesetből.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése