2013. március 3., vasárnap

Krugel – fehér – oroszlánok


 A Panthera leo krugeli, azaz a dél-afrikai fehér oroszlán, az afrikai oroszlánok egyik igen különleges alfaja. Az immár Magyarországon – Szegeden – is megtekinthető különleges állatok nem albinók, azaz nem a pigment hiányzik a szervezetükből, hanem a környezet miatt kialakult világos színváltozatok. Ezek az oroszlánok nem is teljesen fehérek, inkább halvány vajsárgák.
Az oroszlánok ezen különleges, világos változata csak bizonyos környezetben alakul ki. Ilyen terület Timbavati, ahol 1938-ban írták le az alfajt. Itt a talaj nagyon világos, így az itt élő oroszlánok sokkal könnyebben elbújhatnak evvel a bundával.
Nadja üvegen keresztül
(saját kép)
A fehér oroszlánok egyébként a természetben már kihaltak. Legutoljára 1994-ben láttak élő példányt. Ennek az az oka, hogy az oroszlánok vadászata kvóta alapján zajlik. A kvóta viszont nem köti ki külön, hogy a normális színű és a fehér oroszlánokat – az utóbbit nem védi külön jogszabály – milyen arányban lehet vadászni, így a vadászok a különlegesebb színváltozatot előnyben részesítették.
Ennek ellenére, a fehér színváltozat állatkertekben, magángyűjteményekben és vadaskertekben – az utóbbiban vadászat céljából – fennmaradtak. Nemzetközi szervezetek szeretnék elérni, hogy külön védelmet kapjon az alfaj, hogy meg lehessen próbálni visszatelepíteni a természetbe.
Timba és Nadja
Kép: Kelemen Zoltán Gergely
Az állatkertekben jelenleg 230 fehér oroszlán él. Ezek közül kettő jelenleg a Szegedi Vadasparkban látható. A vadaspark terve, hogy Timba – a Franciaországból érkezett hím – és Nadja – a Belgrádból hozott nőstény – megörvendeztesse majd a gondozókat és a látogatókat egy kis oroszlánnal, ugyanis az állatkertben eddig élő – pl. az Algyőről érkezett – oroszlánok nem szaporíthatók kevert alfajuk miatt. A fehér oroszlánok viszont nagy természetvédelmi értéket képviselnek, és tiszta génállományuk lehetővé teszi a szaporítást.
A két fehér oroszlán immár elfoglalta a kifutóját, és megtekinthető a Szegedi Vadasparkban.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése