2013. július 8., hétfő

Amazóniai erdőirtás számokban

Egyre nő a fakitermelés az Amazonas vidékének esőerdeiben. Idén májusban nagyobb területen irtották ki az erdőt, mint tavaly. Íme néhány adat a kitermelésről:
2011 augusztus és 2012 július vége között 2051 km2 esőerdő tűnt el
2012 augusztusa óta 2338 km2 esőerdő tűnt el (ez New York területének háromszora)
2013 májusában 565 km2 területet irtottak ki. Ez 5x nagyobb volt, mint 2012 májusában.

Az esőerdőket főként két okból irtják: az egyik a területnyerés, a másik pedig a fakitermelés. Míg a területnyerés főként a növekedett mezőgazdasági termelés miatt történik – habár a vékony talaj és az erózió miatt sok kezelésre van szükség a megfelelő mezőgazdasághoz –, addig a fakitermelésnél előforult, hogy egyetlen faj miatt hatalmas erdőrészket vágnak ki. Ilyen pl. a mahagóni.

Az amazóniai erdőirtások legfőbb okai az infrastrukturális beruházások, a könyezetpolitka változása, és főként a mezőgazdaság (szójabab termelés). A termények ára folyamatosan nő, ezért új területeket vonnak művelés alá.
A kutatók és a környezetvédők attól tartanak, hogy az eddigi munka, melyet az esőerdők megóvásáért tettek, most a semmibe vész. További kutatásokkal is elkezdtek, hogy megvizsgálják, a pusztulást mennyiben okozza az emberi tevékenység, és mennyiben természetes folyamat.


Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése