2014. augusztus 28., csütörtök

Álterhesség a gondoskodásért

Kínában az óriáspandákat kutató szakemberek új viselkedési formát fedeztek fel a pandáknál. A Chingendu Óriáspanda Tenyésztő Kutatási Központban le kellett mondani a 6 éves, Ai Hin névre keresztelt, nőstény panda élő adásban történő ellését, ugyanis kiderült, hogy az állat valójában nem vemhes.

A pandák tenyésztése kényes művelet, a faj fenntartása pedig nagyon fontos, ezért a pandaközpontokban a vemhes állatok több, finomabb ételt, külön légkondicionált szobát kapnak, nagy kényelemmel, és állandó saját személyzettel. A pandák kölykei olyan kicsik, hogy ultrahanggal nem igen lehet észrevenni őket az állat méhében, így általában viselkedés, esetleg hormonszint alapján tudják beazonosítani a vemhességet. Ai Hin és még egy-két nőstény panda megtanulták, ha a terhességi viselkedési formát mutatják, akkor külön bánásmódban részesülnek (de természetesen, mint néhány állatnál "valódi" álterhesség is előfordul náluk, amit a hormonok váltanak ki.) Ai Hin esetében pl. két hónap kellett, hogy a kutatók rájöjjenek, a panda igazából nem vemhes.

A pandák az élőhely pusztulás és a környezetszennyezés miatt veszélyeztetett állatokká váltak. Kínában nem egy kutatóközpont foglalkozik óriáspandák szaporításával, hogy vissza tudják őket telepíteni az országba. Sőt, minden óriáspanda Kína tulajdona, még azok is, melyek a világ más tájain, állatkertekben élnek. Az állatkertieket vagy ajándékozták, vagy Kínától bérlik őket tartásra, és minden újonnan születő kölyökpanda is Kína tulajdona.
Az óriáspandák védelme 1958-ban indult, de igazi áttörés 1990-es években történt, mikor a biológusok egyre jobban megismerték ennek a fajnak a szaporodásbiológiáját. A nőstény pandák 4-5 évesen válnak ivaréretté. Két-három évenként tavasszal párosodnak. Egy nősténynek 90-160 nap vemhesség után általában kettő, ritkán három kölyköt hoznak a világra, de a vadonban csak egyet nevelnek fel, ezért is fontosak a mentő és kutatóközpontok, ahol nagyobb eséllyel élhet túl minden születendő kölyök.

Forrás: IFL Science
Képek: Yuanyim files

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése